Rookkanalen

Het belang van een goed rookkanaal

Het lijkt zo simpel. U wilt graag een gezellig haardvuur in de huiskamer. Dus moet er een oplossing komen om de rookgassen netjes en volgens bouwbesluit en de nieuwste milieueisen af te voeren.

Er zijn een aantal uitgangspunten:

U heeft een gemetseld kanaal en wenst van dit kanaal gebruik te maken. Mocht er onduidelijkheid zijn over de staat van dit bestaande gemetselde kanaal dan is ons advies om vooraf een kanaalinspectie met een camera te laten uitvoeren. Wij brengen u graag in contact met betrouwbare partijen die deze inspectie voor u uitvoeren en zowel u als ons kunnen voorzien van de benodigde informatie omtrent het kanaal.

Wellicht blijkt het gemetselde kanaal niet meer te voldoen. Op basis van de inspectiegegevens kunnen wij u dan informeren over de mogelijkheden voor het aanleggen van een flexibele voering door het bestaande kanaal en de kosten hiervan. Uw kanaal wordt dan weer helemaal gerenoveerd en voldoet daarna weer aan alle eisen.Een ander uitgangspunt zijn de woningen waar nog helemaal geen kanaal aanwezig is.

Waarom het belangrijk is om uw rookkanaal door ons als expert te laten aanleggen, vertellen we u graag.

Aanleg rookkanaal: wetten en regels

Een schoorsteen of rookkanaal mag u niet zomaar aanleggen. En dat is maar goed ook, want er komt een stukje veiligheid bij kijken. U wilt toch ook niet dat uw huis in vlammen opgaat door onverantwoord stookgedrag van uw buren? De aanleg van een rookkanaal is dan ook gebonden aan allerlei wetten en regels. In Nederland zijn die vastgelegd in het Bouwbesluit en daarvoor aangewezen NEN-normbladen. Sinds 2005 is er ook Europese regelgeving voor afvoersystemen van rookgassen. De CE-markering op (de verpakking van) rookkanalen geeft aan dat deze aan de minimale eisen voldoen.

Om van uw haardvuur te kunnen genieten, moeten de rookgassen worden afgevoerd. Wat voor kanaal daarvoor nodig is, hangt van veel dingen af. De bouwtechnische staat van uw huis bijvoorbeeld, maar ook de capaciteit van de kachel. De diameter van het rookkanaal bepaalt hoe snel de rookgassen worden afgevoerd. Is die te klein, dan kan de rook niet weg en stikt het vuur in zijn eigen verbrandingsproducten. Maar bij een te grote diameter valt de trek weg en ook dan gaat het toestel uit. U begrijpt het al: het aanleggen van een goed rookkanaal is specialistenwerk. Schakel dus een vakman in. Die kan een rookgasberekening maken voor uw specifieke situatie en zo de optimale diameter bepalen. De kosten verdient u snel terug. Een rookkanaal op maat, afgestemd op uw toestel, heeft namelijk een gunstige invloed op het brandstofverbruik. En dus op uw energierekening aan het einde van de maand.

Bespaar niet op kwaliteit

Niet alleen de diameter is belangrijk, rookkanalen moeten natuurlijk ook brandveilig zijn. Ze moeten vorst-, hitte- en schoorsteenbrandbestendig zijn. Ze moeten goed trekken, veegvast zijn en - afhankelijk van de toepassing - voldoende gasdicht. Het gaat om uw eigen veiligheid en comfort. Bespaar dus niet op de kwaliteit van het product en kies voor een leverancier die een goede garantie geeft.

Het rookkanaal: gas versus hout

Toestellen op hout en op gas hebben beide zo hun eigen bijzonderheden. Dat geldt ook voor de bijbehorende rookkanalen. Een aantal verschillen op een rijtje.

  • Hittebestendigheid
    Het rookkanaal van een gashaard moet bestand zijn tegen temperaturen van 250 °C (open systemen, waarbij de haard lucht uit de omgeving aanzuigt) of 450 tot 500 °C (gesloten systemen, waarbij de haard de lucht rechtstreeks van buiten aanzuigt en de rookgassen direct naar buiten afvoert). Bij een houtkachel is dat 600 °C (gebruiksomstandigheden) tot wel 1000 °C (bij schoorsteenbrand). Omdat de materialen bij een gashaard lang niet zo hittebestendig hoeven te zijn, vallen de kosten van het rookkanaal bij deze toestellen over het algemeen lager uit dan bij houthaarden.  
  • Isolatie
    Het isoleren van het rookkanaal is bij een houthaard veel belangrijker dan bij stoken op gas. Zorgt u voor een betere isolatie, dan haalt u een hoger rendement.  
  • Ruimte
    Voor het rookkanaal van een houthaard is relatief veel ruimte nodig. Afhankelijk van de kwaliteit van het kanaal, moet ten minste 50 millimeter afstand bewaard worden tot brandbare materialen. De capaciteit van het toestel bepaalt de diameter van het kanaal: 130 tot 200 millimeter. Afhankelijk van de isolatiedikte zal de uitwendige diameter dan 205 tot 275 millimeter bedragen. Het heeft allemaal te maken met de hoge temperaturen die in een houthaard kunnen ontstaan. Hebt u minder ruimte, dan is een gashaard misschien iets voor u. De omkokering van het rookkanaal mag kleiner zijn en ook de afstand tussen de omkokering en het kanaal mag minder groot zijn (meestal 25 millimeter).  
  • Uitmonding
    Er bestaat een uitgebreide regelgeving over de uitmonding van rookkanalen. De eisen zijn bij houtkachels ongeveer zes tot zeven keer zo zwaar als bij gaskachels. Zo moet u zorgen dat u ver genoeg van de buren wegblijft en zijn er speciale regels voor balkons. Het rookkanaal zal ook altijd in het nokgebied van het dak moeten uitmonden. Bochten scherper dan 30° zijn over het algemeen niet toegestaan. Wilt u een geveluitmonding, dan zult u dus een elektrische haard of een gesloten gashaard moeten kiezen. Deze laatste biedt, vergeleken met een houthaard, veel meer vrijheid om de plaats van de uitmonding te kiezen  
  • Schoorsteenbrand
    Bij het stoken van een houthaard kan het rookkanaal aan de binnenkant door roet en creosoot vervuild raken. Deze roet- en creosootvorming is de belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden. Op de verpakking van het rookkanaal vindt u een sticker met een CE-markering. Daarop staat ook een soort code, die begint met een T. Verderop in die code staat een G of een O. De G staat voor schoorsteenbrandbestendig, de O voor niet-schoorsteenbrandbestendig. Alleen wanneer hier een G staat, is het rookkanaal dus geschikt voor een houthaard. Voor een gashaard is een O voldoende. Deze toestellen veroorzaken nauwelijks vervuiling in het rookkanaal; schoorsteenbranden zijn hierbij dan ook een zeldzaamheid.  

 

Heeft u vragen over uw bestaande rookkanaal, wilt u uw kanalen laten renoveren of een geheel nieuw rookkanaal laten aanleggen? Wij helpen u graag verder.